Scanola Baltic: Olivia rapsiõli tootmiseks kasutatakse ainult kodumaist toorainet

Pressiteade

7. juuni 2022

Jõgevamaal Painkülas tegutsev rapsiseemne töötleja ja õlitootja AS Scanola Baltic lükkab ümber väärarusaama, nagu pärineks Eestis toodetud rapsõli tooraine kusagilt mujalt. See pole nii – Olivia rapsiõli valmistamiseks kasutatakse ainult kodumaist rapsi. 

„Kantar EMORi poolt viimati läbiviidud toiduõli ostmise ja tarbimise harjumusi käsitlev uuring kinnitas, et rapsiõli ning teiste toiduainete puhul eelistatakse üldjuhul kodumaist toodet. Kodumaisest tootmisest on tarbijale aga veel olulisem see, et tooraine oleks Eestist pärit,“ selgitas ASi Scanola Baltic müügidirektor Alo Süvari. „Samas kahtlevad uuringus küsitletud tooraine päritolus – arvatakse, et tootja võib tuua tooraine mujalt sisse ja panna peale sildi, et see on Eestis tehtud.“ Lisaks näitas uuring, et tarbijad ei süvene toote etiketti kuigi põhjalikult.

„Saame tarbijatele kinnitada, et Olivia rapsiõli on toodetud ainult kodumaisest rapsist. Eesti rapsikasvatus on heal järjel ja rapsiõli tootmiseks vajalik tooraine on kvaliteetne. Praegu teede ääres näha olevad arvukad kollased rapspõllud ei paku ainult ilusat vaadet ja kaunista maastikke, vaid sellest rapsist jätkub täielikult siinmail müüdava toiduõli tootmiseks,“ ütles Alo Süvari.

Rapsiõli jaeturu maht Eestis kokku on u 2500 tonni aastas, Scanola Baltic tehas toodab ühes kuus u 6000 tonni rapsiõli. Kuna Painküla tehase tootmisvõimsus ületab kordades Eesti turu vajadusi, siis eksporditellimuste täitmiseks ja tootmismahu säilitamiseks ostab ettevõte rafineerimiseks toorõli ka mujalt piirkondadest sisse. Sellisel juhul on tegemist on ainult ekspordipartneritele suunatud tootmisega. Ühes kuus eksporditakse u 4400 tonni rapsiõli.

Põllumajandusettevõtete grupi Baltic Agro ASi arendusdirektor Margus Ameerikas sõnas, et rapsikasvatuse osakaal on kasvanud nii mujal maailmas kui ka Eestis. „Eesti rapsikasvatuse saavutatud tase on viimase 30-40-aasta arengu tulemuseks, samuti on sellele kaasa aidanud sordiaretajate hea töö. Me oleme rapsimaa ja see kultuur sobib meie ilmaoludesse väga hästi,“ lisas ta.

Margus Ameerikas lausus, et Eestis katab praegu enamuse rapsi külvipinnast taliraps, mis on pikema kasvuperioodi tõttu loodust säästvam kultuur ning tõstab mulla süsinikusisaldust. Lisaks pole talirapsile vaja teha sellisel määral kahjuritõrjet nagu varasemalt suvirapsile.

Kantar EMORi uuring näitas, et tarbijad peavad rapsiõli tugevusteks nii selle neutraalset maitset ja lõhna kui ka universaalsust - nende omaduste tõttu sobib see nii praadimiseks, küpsetamiseks kui ka salatitesse. Tarbija peab kvaliteetseks sellist rapsiõli, mis on ilus kollane ega tundu liiga vesine.

Hinnang sellele, kuidas tarbitav rapsiõli kogus on viimastel aastatel muutunud, on väga individuaalne. Mõnel on kogus suurenenud, kuna kodus tehakse lihtsalt rohkem süüa või siis on tekkinud juurde frittimisel rohkelt õli nõudvad road, mis suurendavad õli kulu. Mõne osaleja puhul on rapsiõli kogus jäänud samaks mis 4-5 aastat tagasi, sest süüakse ikka samapalju. Mõnel on rapsiõli kogus pigem vähenenud, kuna kaasaegsed pannid ei vaja enam nii palju rasvainet.

AS Scanola Baltic toodab Jõgevamaal Painkülas asuvas töötlemistehases kodumaistest rapsiseemnetest rafineeritud rapsiõli Olivia. Kõrgekvaliteediline Olivia rapsiõli vastab Euroopas kehtivatele täisrafineeritud taimeõli kvaliteedinõuetele.


Lisainfo:
Alo Süvari
AS Scanola Baltic müügidirektor
Tel +372 564 1118
Alo.suvari@olivia.eu